Satakunnasta mallia Varsinais-Suomeen

29.11.2023

Vakka-Suomen Sanomat 29.11.2023

Satakunnan hyvinvointialueen valtuusto vahvisti maanantaina valtaansa hyväksymällä yksimielisesti keskeisen muutoksen hallintosääntöönsä. Aluevaltuusto päättää jatkossa palveluverkosta ja siihen tehtävistä muutoksista. Hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila vastusti päätösvallan luovuttamista vaaleilla valituille päättäjille voimakkaasti jättäen aluehallituksen yksimieliseen esitykseen eriävän mielipiteensä. Viranhaltijavallan kannalta katsottuna on toki ikävää, että demokraattisen marssijärjestyksen korkein päätöksentekoelin saa sille kuuluvan asemansa hallintohimmelin huipulla.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varha) naapurimaakunnan kaltaisesta muutoksesta ei ole juurikaan julkisesti keskusteltu. Varhan hallitus päättää virkavalmistelun vahvassa ohjauksessa tulevien säästötoimien edellyttämät vääjäämättömän lähipalveluverkon harvennuksen. Varhan valtuustossa 79 äänestäjien valitsemaa päättäjää saavat ilmeisesti tyytyä vain sivustakatsojan, ei siis edes kumileimasimen, rooliin.

Olettaa toki voisi, että maaseudulta valitut aluevaltuutetut esittäisivät edes muodon vuoksi jonkin sortin muutosta nurin päin kääntyneen valtapyramidin kääntämiseksi. Delegoinnillakin on oltava rajansa. Operatiiviset rutiinit kuuluvat toki palkkajohdolle, mutta palveluverkon järjestely on selkeästi jo strateginen valtuustotason päätös. Kunnissakin tämän kaltaiset asiat, kuten kouluverkkosuunnitelmat päätetään valtuustoissa.

Palvelun saatavuuden ja saavutettavuuden turvaaminen oli koko sote-uudistuksen tärkeimpiä tavoitteita. Siis jopa kustannusten kasvun hillitsemistä tärkeämpi päämäärä. Palvelupisteitä on jo nyt rusikoitu siellä sun täällä. Karuin esimerkki lienee Kustavin kunta, josta miltei kaikki sote-palvelut ovat karanneet kauemmas. Edesmenneen Paras-hankkeen mukanaan tuomat muutokset ovat meillä Maskussa, Mynämäessä ja Nousiaisissa vielä hyvin muistissa. Perusturvakuntayhtymä Akselin toimesta Askaisten, Lemun ja Mietoisten pisteissä pantiin säästösyistä ovet säppiin varsin pikaisesti.

Digitaaliset toiminnot toki kehittyvät tekoälyn vauhdilla ja liikkuvia palvelujakin Varha on luvannut jalostaa edelleen. Ympärivuorokautisen hoivan palvelutoiminnan keskittymistä viedään Varhassa myös vauhdilla eteenpäin. Laitosmaisena pidetty vanhainkotijärjestelmä saatiin viime vuosikymmenellä purettua, mutta nyt ollaan ilmeisesti yksikköjä kasvattamalla palaamassa tältä osin menneisyyteen.

Kokonaistaloudellisuus on hieno ilmaisu, jonka objektiivinen arvioiminen on miltei kaikissa hyvinvointipalveluissa lähes poikkeuksetta melkoisen hankalaa. Inhimillistä kohtuullisuutta lienee kuitenkin poliittisilta päätöksiltä sentään luvallista odottaa edes vähäisessä määrin. Kunnilla on lakisääteinen roolinsa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Tässä työssä pienilläkin resursseilla saadaan myönteisiä tuloksia aikaan yllättävän paljon.

Toivottavasti myös Akselin tarjoama, ja Varhan myötä poistunut liikuntaneuvojan palvelu pystytään kuntien yhteistyöllä elvyttämään.

Varsinaisia sote-palveluja tarvitaan kuitenkin jo väestörakenteesta johtuen päivä päivältä enemmän. Apua tarvittaessa sitä pitäisi myös olla saatavilla, ja mieluummin kilometrien kuin kymmenien kilometrien takana.

Aki Simola (kok.)

hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja

Masku