Kokoomus esittää sote-uudistuksen jatkamista kuntapohjalta: "On tärkeää torjua maakuntavero"

20.3.2019

Kokoomus esitteli tänään 20.3.2019 oman linjansa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi.

Sote-uudistus on jälleen seuraavan hallituksen työpöydällä, kun edellinen, maakuntapohjainen uudistus kaatui maaliskuun alussa.

Kokoomus kertoo nyt, että se jatkaisi palveluiden kehittämistä nykyiseltä pohjalta eli kuntalähtöisesti.

– Ei tarvitse luoda uutta hallinnon tasoa, kun on jo kunnat ja kaupungit, puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo.

Kokoomuksen mukaan tällä mahdollistetaan se, että palvelujen kehittäminen voi alkaa vaikka heti.

Edellisen sote-uudistuksen valmistelussa syntyneet vapaaehtoiset yhteistyömallit ja parhaat käytännöt voidaan puolueen mukaan edelleen hyödyntää.

Erilaisia ratkaisuja vapaaehtoispohjalta, jyrkkä "ei" maakuntaverolle

Sote-uudistuksessa yksi tärkeimmistä kysymyksistä on ollut, miten luodaan niin kutsutut "leveämmät hartiat". Kaikki kunnat eivät nykymallissa pysty selviytymään sosiaali- ja terveyspalveluita koskevista velvoitteistaan.

Kokoomus luottaa tässä vapaaehtoisuteen.

– Me sallimme erilaiset ratkaisut eri puolille maata. Voi olla, että jonnekin syntyy maakunnan kokoinen sote. Mutta emme halua työntää yhtä mallia koko Suomeen, Orpo sanoo.

Entä, jos ratkaisut eivät synny vapaaehtoisella yhteistyöllä? Puolue toteaa tiedotteessaan, että "riittävän leveiden hartioiden syntyminen voidaan viime kädessä varmistaa valtion ohjauksella".

Sen sijaan kokoomus vastustaa sitä, että Suomessa otettaisiin käyttöön uusi verotaso eli maakunnan tai sote-kunnan vero palveluiden rahoittamiseksi. Tätä ovat esittäneet keskusta ja SDP omissa malleissaan.

– Se johtaisi kovin todennäköisesti suomalaisten verotuksen kiristämiseen, arvioi varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen puolueen tiedotteessa.

Hoitotakuu pitävämmäksi palvelusetelillä?

Palvelujen järjestämisvastuu on kokoomuksenkin mallissa julkisella sektorilla, mutta puolue haluaa nojata palveluiden tuottamisessa myös yrityksiin ja kolmannen sektorin toimijoihin.

Kokoomus esittää hoitotakuun kiristämistä. Jos hoitoon ei pääse määräajassa, olisi palveluiden järjestäjällä lakisääteinen velvoite tarjota palveluseteliä.

Esimerkiksi vammaispalveluissa pitää olla mahdollisuus ottaa käyttöön myös henkilökohtainen budjetointi, puolue esittää.